Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler ve duyarlılık analizinin kullanımına ilişkin bir örnek uygulama

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Öğrenci: Bora Kaytanlıoğlu

Danışman: MEHMET ŞEN

Bu tez çalışmasında, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler ve risk belirleme tekniği olarak duyarlılık analizinin kullanımı incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde yatırım, belirsizlik ve risk kavranılan üzerinde durulmuş, yatırım projeleri hazırlamanın ve değerlendirmenin gerekliliği araştırılmıştır. Ayrıca risk çeşitleri ve risk ve belirsizliğin nedenleri açıklanmıştır. Son olarak, belirsizliğin ve riskin yatırım kararlarını ne derecede etkilediği incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikle yatırım projelerinin ekonomik değişkenlerinden söz edilmiştir. Daha sonra, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan statik ve dinamik yöntemler üzerinde durularak örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca değerlendirme yöntemlerine ilişkin eleştiriler üzerinde durulmuştur. Yatırım projelerinin riskinin belirlenmesinde kullanılan duyarlılık analizi ve olasılık analizi yöntemleri ele alınmıştır. Bu bölümde son olarak, bazı risk ölçme teknikleri üzerinde durularak örneklerle açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde duyarlılık analizinin kullanımı incelenmiştir. Öncelikle duyarlılık analizinin nedenlerinden bahsedilmiştir. Duyarlılık analizinin kullanım alanları ve faydalan üzerinde durulmuştur. Aynca yatınm projelerinin değerlendirilmesinde duyarlılık analizinin eksik yönleri de incelenmiştir. Son olarak, duyarlılık analizinde kullanılan başabaş noktası ve indirgenmiş nakit akımlan yöntemleri örneklerle açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde yatınm projelerinin değerlendirilmesinde duyarlılık analizinin kullanımına ilişkin örnek olay incelemesi yapılmıştır. Pamuk ipliği üretmeyi planlayan bir işletmenin fabrika kurmadan önce, ileriye dönük maliyet ve gelir tahminleri yapılmıştır. Daha sonra dinamik değerlendirme yöntemleri aracılığıyla söz konusu yatınm projesi değerlendirilmiştir. Son olarak, duyarlılık analizi kullanılarak sonucun en fazla hangi değişkenlere duyarlı olduğu tespit edilmiştir.