Ters misel sistemi kullanarak gümüş nanopartikül sentesi ve karakterizasyonu

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: Leyla Budama

Danışman: NUMAN HODA

Bu çalışmada, atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) yöntemiyle farklı uzunlukta poliakrilikasit (PAA) bloğuna sahip polistren-b-poliakrilikasit (PS-b-PAA) diblok kopolimerleri sentezlenmiştir. Sentezlenen kopolimerler toluen içerisinde çözülerek poliakrilikasit (PAA) bloğu çekirdek, polistiren (PS) bloğu saçak olacak şekilde ters miseller oluşturmaları sağlanmıştır. Sentezlenen kopolimerlerin yapıları GPC (gel permeation chromotograpy) ve NMR (nükleer manyetik rezonans) spectroskopisi ile tanımlanmış, elde edilen miseller ise TEM (transmission electron microscopy) ve DLS (dynamic light scattering) teknikleriyle karakterize edilmiştir. Oluşturulan misellerin çekirdekleri nanoreaktör olarak kullanılarak Ag+ iyonlarının misel çekirdeklerindeki fonsiyonel gruplarla kompleksleştirilmiş ve değişik indirgeyici ajanlarla indirgenerek gümüş (Ag) nanopartiküllerin oluşması sağlanmıştır. Nanopartiküllerin boyutu üzerine hem metal/polimer oranı hem de indirgeyici ajanların etkisi incelenmiştir. Sabit polimer fraksiyonuna karşı misellere yüklenen metal öncüsünün artırılmasının ortalama partikül boyutu üzerine etkisinin olmadığı görülmüştür. Kullanılan NaBH4 ve N2H4 indirgeyici ajanları kıyaslandığında daha yavaş indirgeyici olduğu bilinen N2H4`nin kullanılması daha homojen partikül boyutu dağılımı sağlamıştır. Sentezlenen Ag nanopartiküller, TEM ve X-ışını kırınımı (XRD) teknikleriyle karakterize edilmiştir.