Antalya’da örtü altında erkenci şeftali yetiştirme olanaklarının araştırılması.

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: NİSA ERTOY

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): SALİH ÜLGER

Araştırma, 2001-2002 yıllarında Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Uygulama Arazisinde bulunan cam serada yürütülmüş ve deneme materyali olarak Dixired, Early Red ve Springtime şeftali çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitlerin bazı fenolojik (çiçeklenme, meyve tutumu, hasat ve yaprak, döküm zamanlan) ve pomolojik (suda çözünebilir kuru madde, meyve ağırlığı ve meyve genişliği) özellikleri incelenmiştir. En erken tomurcuk uyanması Şubat ayının ilk haftasında Springtime çeşidinde olmuş ve bunu Fer hafta arayla sırasıyla Early Redve Dixired çeşitleri takip etmiştir. Tomurcuklarda uyanma yüzdesi Springtime çeşidinde % 50'nin üzerinde, Dixired ve Early Red çeşitlerinde % 50'nin altında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin ilk çiçeklenme ile çiçeklenme sonu arasında geçen süre 15 ile 20 gün arasında değişmiştir. Sera içi ve dışında en erken meyve olumu Springtime çeşidinde olurken, bunu sırasıyla Early Red ve Dixired çeşitleri takip etmiştir. Sera içindeki bitkiler hasat olumuna dış ortamda yetişenlere göre 2 hafta önce gelmişlerdir. Dekara en fazla verim ortalama 90.6 1 kg ile Early Red çeşidinde olurken, bunu sırasıyla 62.20 kg ile Dixired ve 49.53 kg ile Springtime çeşitleri takip etmiştir. Springtime ve Early Red çeşitlerinde sera içinde yetişen bitkilerin verimleri dış ortamdakilere göre 15 kg fazla iken Dixired çeşidinde 23 kg olmuştur. En iri meyveler Early Red çeşidinden elde edilmiştir.Sera içi ve dış ortamda yetişen bitkiler arasında renk ve parlaklık yönünden önemli bir fark olmadığı saptanmıştır.