Sigara dumanının, pasif sigara içici farelerde (Mus musculus), mitokondrial DNA üzerindeki oksidatif hasarının araştırılması; bu hasarın önlenmesinde selenyum ve E vitamininin birlikte etkilerinin saptanması

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Öğrenci: Ayşe Gül Ayhan

Danışman: KAYAHAN FIŞKIN

Sigara Dumanının, Pasif Sigara içici Farelerde (Mus Musculus), Mitokondrial DNA Üzerindeki Oksidatif Hasarının Araştırılması; Bu Hasarın önlenmesinde Selenyum Ve E Vitamininin Birlikte Etkilerinin Saptanması Ayşe Gül AYHAN Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kayahan FIŞKIN Haziran 2006, 52 Sayfa Sigara dumanındaki bazı mutajenler doğrudan veya oksidatif stres yaratmak suretiyle nükleer ve mitokondrial DNA'ya hasar verebilir. Bu çalışmada Mus musculus kalp dokusunda, sigara dumanının yarattığı oksidatif mtDNA hasarı ölçülmüş ve bu hasarın önlenmesinde, güçlü antioksidanlar olan E vitamini ve selenyumun olası etkileri araştırılmıştır. Bunun için kantitatif PCR metodu kullanılmıştır. Ölçülen parametreler relatif amplifikasyon ve mitokondrial DNA (mtDNA) miktarıdır. Her bir uygulama zamanı için (3 ve 5 ay) 6 grup oluşturulmuştur. Bu gruplar "sigara", "sigara+Vit E", "sigara+VitE+Se", "sigara+Se", "kontrol", "Se+Vit E" dir. İlginç olarak 5 aylık uygulama gruplarında 3 aylık uygulama gruplarına göre, "sigara" grubu hariç, relatif amplifikasyon daha fazla bulunmuştur. Ayrıca mtDNA miktarı 5 aylık uygulama gruplarında daha düşüktür. mtDNA miktarı ve relatif amplifikasyon parametrelerinin her ikisi de 5 aylık "sigara" grubunda anlamlı derecede düşüktür. Verilerimize göre, mtDNA hasarının birikimi, hasarlı mtDNA'nın yok edilmesi ya da tamiri ile önlenmiş olabilir.