Plaj Ve Deniz Rekreasyon Alanlarında Ziyaretçi Taşıma Kapasitelerinin Belirlenmesi ve Plaj Yönetiminde LAC Modeli Uygulaması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: UĞUR BURHAN YILDIRIM

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): GÖNÜL İÇEMER

Dünyada ciddi bir sektör haline gelen turizm, birçok ülkenin ciddi gelir kaynaklarından birini oluşturmakta hatta başını çekmektedir. Dünya üzerinde yıllık turizm kaynaklı yaklaşık bir milyar insan hareketinden bahsedilmektedir. Bu rakam çok büyük bir kitlenin turizm kapsamında seyahat ettiği, konakladığı ve ciddi bir doğal kaynak tüketiminde bulunduğunu göstermektedir. Doğal güzellikleri ve kültürel birikimlerinin yanı sıra birçok alternatif turizm uygulamaları ile bu yarışa katılan ülkeler, en çok turisti kendine çekebilmek için çok ciddi uğraşlar vermektedirler. Bu rekabette en başarılı ülke en çok turisti ülkesine getiren ve en çok ekonomik kazanç elde eden ülke olarak düşünülmektedir. Ancak doğal kaynakların birebir kullanılmasına izin verilen turizm anlayışını benimseyen ülkelerde kısa vadeli kazançlar, uzun vade de önüne geçilemez sorunlar olarak ülkelerin karşısına çıkmaktadır. Rekreasyon faaliyetlerinin artışı el değmemiş alanları ve vahşi bölgeleri kısa dönemli ekonomik çıkar için tahrip edebilmektedir. Bu faaliyetler, flora ve fauna çeşitliliğinde olumsuz etkiler oluşturmakta, kirlilik ve erozyon yaratarak doğal kaynakları olumsuz olarak etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler, su kirliliği, hava kirliliği, gürültü ve ses kirliliği, toprak kirliliği, ve kalabalık ve izdiham, ekolojik zararlar, estetik kirliliği, arkeolojik bölgelerde zararlar olarak sıralanabilmektedir.Bu tez çalışmasında, pilot bölge olarak seçilen bir turizm alanının yoğun kullanıma bağlı olarak maruz kaldığı çevresel baskılar ve bu bağlamdaki mevcut durumlarını gösteren fiziksel taşıma kapasitesinin hesaplanması amacı ile kullanıcı sayıları sabah, öğlen ve akşam olmak üzere haftalık olarak izlenmiştir. Kullanıcı yoğunluğuna bağlı alanlardaki çevresel baskı unsurları tespit edilerek meydana gelen çevresel olumsuz etkiler kayıt altına alınmıştır. Rekreasyon kalitesinin anlık tespiti amacı ile izlem alanında kullanıcılara anket çalışması yapılmıştır. Ek olarak çalışma kapsamında yapılan anket çalışmalarına verilen yanıtlar SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı ile değerlendirilmiştir. Böylece fiziksel taşıma kapasitesine mevcut ekolojik ve sosyal durumlarda entegre edilmiş ve LAC modeli kapsamındaki standartlar gerçekçi bir şekilde oluşturulmaya çalışılmıştır.