Hidrolik etkili toprak kazı makinesinin (skreyper) mukavemete dayalı bilgisayar destekli tasarımı üzerine bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÖKHAN ERAVCI

Danışman: Hüseyin Kürşat Çelik

Bu tez çalışmasında, tarım makineleri tasarımı ve imalatı araştırma alanı özelinde, bitkisel üretimde kullanılan hidrolik etkili bir toprak kazı makinesinin (skreyper) mukavemete dayalı bilgisayar destekli tasarımı üzerine özgün bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma sürecinde tarım alet ve makine tasarımlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi süreçlerine katkıda bulunabilecek özgün bir bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik uygulama algoritması kurulmuştur. Teknik olarak ülkemizde kullanılan kazı makinelerinde genellikle kazıma, taşıma ve boşaltma işlemleri birden fazla hareket mekanizması kullanılarak yapılmaktadır. Çalışmada, hidrolik etkili hareket sisteminin özgün tasarlanan mekanizması yardımı ile bahsedilen üç aşama tek bir mekanizma ile gerçekleştirilebilmiş, pratik ve kullanışlı çekilir tip bir toprak kazı makinesinin imalata hazır tasarım çıktıları ortaya konmuştur. Elde edilen tasarım çıktıları ardından makinenin üç boyutlu 1:15 ölçekli bir prototip modeli katmanlı imalat tekniği ile imal edilerek tasarım fiziksel olarak değerlendirilmiş ve 1:1 ölçekli ilk prototip imalatının yapılabileceği imalat/teknik resimleri hazırlanmıştır.