Din-siyaset ilişkisi bağlamında Suudi Arabistan ve vehhabilik

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Mustafa Çakır

Danışman: FULYA ÖZKAN

Bu çalışma, dini içeriğiyle ön plana çıkartılan Vehhabiliğin siyasi boyutuna dikkat çekmektedir. Bu bağlamda Vehhabiliğin, Suudi yönetiminin şekillenmesinde ne tür bir rol oynadığı konusu irdelenmiş, Suudi Arabistan'ın kuruluşuyla birlikte Vehhabiliğin toplum ve devlet içindeki rolü çeşitli olaylarla açıklanmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Vehhabiliğin teolojik boyutu ele alınmıştır. Bu bağlamda Vehhabilikle ilişkilendirilen çeşitli görüşler açıklanmış, Vehhabiliğin bu görüşlerle benzeşen ve ayrışan yönlerine ışık tutulmuştur. İkinci bölümde ise Vehhabiliğin siyasi otorite ile girdiği ilişki süreciyle birlikte siyasi bir ideolojiye dönüşmesi, Suudi yönetiminin ortaya çıkışı ve gelişimi tarihsel olarak değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Suudi Arabistan Devleti'nin ortaya çıkmasından günümüze kadar olan süreçte Suudi yönetimi ile Vehhabilik arasındaki ilişki çeşitli olaylarla değerlendirilmeye çalışılmıştır.