Ekolojik planlama yaklaşımıyla Antalya’nın doğu kıyılarında golf sahaları yapımı için uygun alanların saptanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Öğrenci: Emrah Yıldırım

Danışman: VELİ ORTAÇEŞME

Golf sporuna dayalı turizm son yıllarda önemli bir turizm türü olarak ortaya çıkmıştır, özellikle Akdeniz kıyı kesiminin sahip olduğu uygun iklim koşullan nedeniyle, ülkemiz golf turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir. Bu potansiyel içinde Antalya ilinin özel bir yeri vardır. Ülkemizdeki 7 golf sahasından S tanesi Antalya'da bulunmaktadır. Gerek turizmin çeşitlendirilmesi, gerekse turizm gelirlerinin artırılması amacıyla Antalya yöresinde golf sahaları yapımı teşvik edilmektedir. Golf sahaları ve bunlarla birlikte geliştirilen tesisler, ulusal ekonomiye katkılarının yanı sıra çevreyle olan ilişkileri yönünden de önem taşımaktadırlar. Özellikle yer seçimi iyi yapılmayan tesisler, ekolojik yönden hassas ekosistemlere zarar vermekte ve işletim aşamasında önemli çevre sorunlarına neden olabilmektedirler. Bu nedenle, golf sahalarının yer seçimi aşamasında ekolojik yapıyı gözeten bir planlama anlayışıyla ele alınmaları büyük önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı, ekolojik planlama yaklaşımı ile Antalya'nın doğu kıyılarında golf sahası yapımına uygun alanları saptamaktır. Araştırmada Peyzaj Kaynak Analizi ve Değerlendirmesi Yöntemi kullanılmıştır. Peyzaj özelliklerinin golf sahası bakımından uygunluk değerlendirmesinde Kurallı Birleştirme Tekniği'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, Antalya'nın doğu kıyılarında 4000 hektarı aşkın bir alanın, daha önce yapılan bilimsel çalışmalar ve bu araştırmada geliştirilen ölçütler bakımından golf sahası yapımına uygun gösterdiği saptanmıştır. Sonuçlar, Antalya'nın doğu kıyılarının 35-40 golf sahası kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir.