Arı Bitkisi Olarak Değerlendirilebilecek Bazı Baklagil Yembitkilerinde Farklı Biçim Zamanlarının Verim, Kalite ve Tarımsal Özellikler Üzerine Etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Yaşar ÖZYİĞİT

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): MEHMET BİLGEN

Özet:

Bu çalışmada; Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Uygulama ve Araştırma Arazisinde, farklı baklagil yem bitkileri için değişik biçim zamanlarının verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 7 farklı baklgil yem bitkisi (adi fiğ (Vida sativa), anadolu üçgülü (Trifolium resipinatum), san taş yoncası (Melilotus officinalis), korunga {Onobrychis sativa), tüylü fiğ {Vida villosa), mürdümük (Lathyrus sativa), yem bezelyesi (Pistim sativum)) çiçeklenme başlangıcı, % 50 çiçeklerime ve çiçeklenme sonu olmak üzere 3 farklı dönemde biçilmiştir. Çalışmanın sonucunda elde edilen veriler biçim zamanının gecikmesiyle bitki türleri genelinde bir verim artışı (yeşil ot verimi, kuru madde verimi, kuru ot verimi) olduğunu, buna karşın kaliteyi olumsuz etkileyen selüloz oranının da arttığını göstermiştir. Bu çalışmada ayrıca bal anlarının bitkileri ziyareti gözlemlenmiş ve Anadolu üçgülünün en fazla ziyaret edilen bitki olduğu belirlenmiştir.