Akdeniz Bölgesi sahil kuşağında yetiştirilen Kanola bitkisinde farklı ekim zamanlarının verim ve verimle ilgili karakterlere etkisi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Ümran Zengin

Danışman: BÜLENT UZUN

Bu çalışma Akdeniz bölgesi sahil kuşağı koşullarında farklı ekim zamanlarının kanola bitkisinin verim ve verim unsurlarına etkisini araştırmak ve en uygun ekim zamanını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Denemeler 2004-2005 vejetasyon döneminde Akdeniz Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bölümü'ne ait deneme arazileri olmak üzere iki farklı lokasyonda yürütülmüştür. Denemede genetik materyal olarak Bristol, Capitol, Licord ve Licrown kışlık kanola çeşitleri kullanılmış ve altı farklı ekim zamanında (1 Ekim, 20 Ekim, 11 Kasım, 01 Aralık, 24 Aralık, 10 Ocak) bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yetiştirilmiştir. Denemede tohum verimi, ilk harnup yüksekliği, bitki boyu, yan dal sayısı, harnup sayısı, harnupta dane sayısı, çıkış süresi, sapa kalkma süresi, ilk çiçeklerime ve % 50 çiçeklerime gün sayısı, 1000 dane ağırlığı ve yetişme süresi özellikleri ölçülmüştür. Ekim zamanlarının çeşitlerden elde edilen verim ve diğer özellikler balonundan etkili olduğu görülmüştür. En yüksek tohum verimi, 2702.2 kg/ha ile 1 Ekim'de yapılan ilk ekimde Licrown çeşidinden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda verim ve verim unsurlarında ekim zamanı geciktikçe azalma olduğu tespit edilmiştir.