Çok kriterli karar verme yöntemleri ile kurumsal sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi: Arçelik örneği

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Nazlı Ersoy

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ÖZNUR ÖZDEMİR AKYILDIRIM

Son zamanlarda üzerinde en fazla durulan konulardan biri olan işletmelerde kurumsal sürdürülebilirlik, ekonomik ve sosyal kalkınma ile çevrenin korunması temalarını içerisinde barındıran geniş kapsamlı bir kavramdır. Bu kavram, özellikle Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu'nun (WCED) 1987 yılında yayınladığı Brundtland Raporu'yla birlikte dünya çapında çok önemli bir olgu haline gelmiştir. Bu olgunun kurumların yönetim sistemlerine uyarlanması ve bir süreç olarak çeşitli boyutları ile yönetilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri kullanılarak kurumsal sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesidir. Uygulama, sürdürülebilirlik raporları bulunan ve sürdürülebilirlik performansı konusunda verileri bulunan Arçelik A.Ş. için yapılmıştır. Bu doğrultuda, ihtiyaç duyulan veriler firmanın yıllık sürdürülebilirlik raporlarından temin edilmiş ve firmanın 2011-2014 yılları arasındaki sürdürülebilirlik performansı ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere üç boyut temelinde değerlendirilmiştir. Kriterlerin önem seviyesi Entropi yöntemi ile belirlenmiş, alternatifler bazında performans değerlendirmesi ise Topsis ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Arçelik firmasının kurumsal sürdürülebilirlik performansının incelenen zaman aralığında yükselme eğiliminde olduğu belirlenmiştir.