Antalya’da seralarda yaygın kullanılan bazı tarım ilaçlarının domates ve hıyardaki kalıntı miktarlarının yıkama, soyma ve süreye bağlı değişimi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Mehmet Fatih Cengiz

Danışman: MUHARREM CERTEL

Özet:

Bu çalışmada, iki ayrı serada yetiştirilen domatesler üzerine kontrollü bir şekilde farklı zamanlarda Çaptan ve Procymidone ile iki ayrı serada yetiştirilen hıyarlar üzerine DDVP ve Diazinon uygulaması yapılmıştır. Kontrol örnekleri ilaç uygulamadan önce, birinci grup hemen ilaçlamayı takiben, ikinci grup domateslerde 14 gün, hıyarlarda 4 gün beklenerek alınmış, her iki grupta yıkamanın, soymanın ve buzdolabında +4 °C'de domateslerde 7 ve 14 gün, hıyarlarda 3 ve 6 gün depolamanın bu ilaçların örnekler üzerindeki kalıntı miktarı üzerine etkisinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlan, kalıntı miktarı incelenen tüm tarım ilaçlarının prospektüslerinde belirtilen bekleme sürelerine uyulduğunda, kalıntı miktarlarının kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu, ayrıca yıkama, soyma gibi çeşitli mutfak uygulamalarının ve buzdolabında +4 °C'de belirli sürelerde depolamanın da kalıntı miktarlarını azaltıcı etkisinin bulunduğunu göstermiştir.