Akdeniz sahil kuşağında 6 farklı sorgum çeşidinin silaj amaçlı üretiminde en uygun ekim zamanının belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Mehmet Öten

Danışman: SADIK ÇAKMAKÇI

Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce tescil ettirilmiş 6 farklı sorgum çeşidinin (Gözde 80, Rox, Leoti, Early Sumac, Nes ve N 4692xRox melezi) silaj amaçlı üretiminde en uygun ekim zamanının belirlenmesi amacıyla beş farklı ekim zamanında ekimler yapılmıştır. Deneme bölünmüş parseller (split plot) deneme deseninde, üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Denemede % 50 çiçeklenme gün sayısı, tam çiçeklenme gün sayısı, yaş ağırlık, kuru madde oram, kuru madde verimi ve yaprak,sap ve salkım oranlan değerlendirilmiştir. Silaj üretiminde yeşil aksamın fazla olması istendiği için, yeşil ot verimi açısından bakıldığında, Rox çeşidi ön plana çıkmaktadır. Silaj kalitesini ve silaj verimini etkileyen en önemli unsurlardan olan kuru madde verimi açısından değerlendirildiğinde ise, birinci ve ikinci zamanlarda Nes ön plana çıkarken, üçüncü zamanda Rox çeşidi, dördüncü ve beşinci zamanlarda ise Gözde 80 çeşidi ön plana çıkmaktadır. Denemenin kurulduğu yılın iklim verileri ve çeşitlerin yıl içersinde tüm ekim zamanlan sonunda gösterdiği performanslar dikkate alındığında, en iyi ekim zamanının Mayıs ayının ilk haftası olduğu sonucuna varılmıştır.