Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin oral ilaç uygulamalarının değerlendirilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikiyatri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Kerime Demirbaş

Danışman: KADRİYE BULDUKOĞLU

Araştırma üniversite hastanelerinin psikiyatri kliniklerinde ve Sağlık Bakanlığına bağlıruh sağlığı hastalıkları hastanelerinde çalışan hemşireler ile yapılmıştır. AraştırmayaTürkiye'de psikiyatri kliniği bulunan üniversite hastanelerinde çalışan 149, SağlıkBakanlığına bağlı ruh sağlığı hastanelerinde çalışan 322 hemşire katılmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre, üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin, ruhsağlığı hastalıkları hastanesinde çalışan hemşirelere göre, ilacın etkinliğini değerlendirme,hastanın tedaviye uyumunu sağlama, hastayı tedaviye yönlendirme ve hastaya ilaçlar ile ilgilieğitim verme konularında kendilerini daha yeterli gördükleri saptanmıştır. Üniversitehastanesinde çalışan hemşireler, hastanın ilaç kullanma davranışı, ilaç tedavisine direnci,anlama ve koordinasyon düzeyi, ilaç tedavisine ilişkin duygu düşünceleri ve bakım verenintedaviye ilişkin yaklaşımlarına yönelik daha fazla veri toplamaktadırlar. Ruh sağlığıhastalıkları hastanesinde çalışan hemşirelerin tamamına yakını ilaçları ilaç dolabındabulundurmaktadırlar. Üniversite hastanesinde çalışan hemşireler daha fazla ilaç kartıkullanmaktadırlar. Ruh sağlığı hastalıkları hastanesinde çalışan hemşireler ilacını başkayoldan isteyen ve ilacını saklayan hasta tepkileri ile daha fazla karşılaşmaktadırlar. lacınıalmayan hasta ile karşılaşıldığında her iki kurumda çalışan hemşireler, öncelikle doktorahaber vermektedirler. Üniversite hastanesinde çalışan hemşireler ilacın etkinliğinideğerlendirmek için ilacın etkisini gözleme, doktordan değerlendirme isteme ve yaşambulgularını alma yöntemlerini, ruh sağlığı hastalıkları hastanesinde çalışan hemşirelere göredaha fazla kullanmaktadırlar. Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin daha fazla hemşiregözlem formu kullandıkları saptanmıştır. Belirlenen bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıbulunmuştur (p<0.05).Elde edilen sonuçlar doğrultusunda psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin oralilaç uygulamalarına yönelik, hemşirelere sürekli eğitimler, sertifikasyon, mezuniyet sonrasıkurslar ve hizmet içi eğitimler sağlanması, kliniklerde tedavi odalarının ilaçların güvenlisaklanabilmesi ve dağıtılabilmesi için yeniden düzenlenmesi, dağıtım malzemelerinin plastikolması şeklinde önerilerde bulunulmuştur.