Bazı sebze tohumlarının fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Öğrenci: Tuğba Sevim

Danışman: İBRAHİM AKINCI

Özet:

Bu araştırmada, ülkemizde açık alan sebze yetiştiriciliğinde yaygın olarak üretilen bakla (Lara çeşidi), bezelye (ütrillo çeşidi), domates (Falcon çeşidi), fasulye (Gina çeşidi), havuç (Nantes çeşidi), hıyar (Beit Alpha çeşidi), kabak (Sakız Kabağı çeşidi), karpuz (Crimson Sweet çeşidi), kavun (Altınbaş çeşidi) ve soğan (Texas Early Grano çeşidi) olmak üzere toplam 10 çeşit sebze tohumunun 4 farklı nem içeriğinde fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında; nem içeriği değişiminin tohumların fiziksel, aerodinamik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, tohumların nem içeriğinin artışıyla uzunluk, genişlik, kalınlık, geometrik ortalama çap, küresellik, hacim, tek tane hacim ağırlığı, yüzey alam, izdüşüm alanı, ağırlık, bin dane ağırlığı, porozite, doğal yığılma açısı değerlerinde artışların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, nem içeriğinin artması ile tohumların kritik hız ve sürtünme katsayılarının da arttığı, buna karşın, kırılma direnci değerlerinde azalma olduğu saptanmıştır.