Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidine gibberellik Asit (Ga3) ve bilezik alma uygulamalarının bazı salkım ve tane özelliklerine etkisi üzerinde araştırmalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1995

Öğrenci: Emel Ceyhan

Danışman: HALİL İBRAHİM UZUN

Deneme Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Böölümü bağlarında yürütülmüştür. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde GA3 ve bilezik almanın bazı salkım ve tane özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ben düşme ve hasat tarihleri gibi fenolojik özellikler gözlenmiştir. Ayrıca, tane ve salkımlara ilişkin en, boy, ağırlık, hacim, %SÇKM ve %asit ölçümleri yapılmıştır. Bilezik alma ve kontroller ile kıyaslandığında, GA3 uygulamaları ben düşme tarihlerini ve aynı zamanda hasat tarihini geciktirmiştir. GA3 uygulamaları ve bilezik alma, asma başına verimi belli bir şekilde ar t t ırmamışt ir. GAa uygulamaları bilezik alma ve kontrole nazaran salkım ağırlığını, tane eni, boyu ve ağırlığındaki artışlar nedeniyle, önemli derecede arttırmıştır. En fazla artışlar iki kere ve üç kere GA3 püskürtülmüş, asmalardan elde edilmiştir. Tek püskürtmede, salkım ağırlığı, tane ağırlığı, tane eni ve tane boyu bilezik alma uygulamalarına benzer sonuçlar vermiştir. Bütün GAa uygulamaları salkım enini arttırmıştır. GA3 ve bilezik alma uygulamaları salkım boyunu belli bir şekilde artt ırmamışt 1 r. Salkımdaki tane sayısına GAa uygulamalarının etkisi değişik olmuştur. Bilezik alma uygulamaları tane sayısını artt 1 rmamışt 1 r. GAa uygulamaları tane eti sertliğini (TES) ve tanenin saptan ayrılma kuvvetini (TAK) arttırmıştır. Sadece çiçekte 20 ppm GA3 uygulamada TAK kontrolden düşük çıkmıştır. Bilezik alma uygulamaları GA3 uygulamaları kadar olmasa bile TES'ni ve TAK'ni kontrole göre çok az arttırmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, GA3 uygulamaları hem bayraktan hem de gövdeden bilezik almaya nazaran, tane.iriliğini arttırmada daha etkili olmuştur. iki kere ve üç kere püskürtme tek püskürtmeye göre daha iyi sonuçlar 72vermiştir. ince korukta ve bundan 7 gün sonra olmak üzere iki kere 6A3 uygulama, çiçekte ve ince korukta yapılan 6A3 püskürtmeye nazaran tane iriliğini daha çok arttırmıştır, ince korukta 20 ppm ve bundan 7 gün sonra 4 0 ppm GAa uygulamaları, salkım ve tane ağırlığını en fazla arttırmıştır. Bu da uygulama zamanının, dozunun ve uygulama sayısının önemli olduğunu göstermektedir. Bayraktan ve gövdeden bilezik alma uygulamaları arasında pek farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak, GA3 uygulamaları asmalarda herhangi bir olumsuz etki yaratmadan tane iriliğini ve diğer bazı tane özelliklerini olumlu yönde arttırmıştır.