Seyahat İşletmelerinde Muhasebe Sistemi ve Bir örnek Uygulama

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2000

Öğrenci: Çetin UÇAR

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): GÜLBAHAR NİLÜFER TETİK

Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde seyahat işletmelerinin tanımı, işlevleri, özellikleri, sınıflandırılması, kanun ve yönetmelik hakkında temel bilgiler açıklanmıştır. Bu bölüm içinde ayrıca, seyahat işletmeleri muhasebesinin tanımı, amaçları, muhasebe süreci, muhasebe sistemi ve önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, seyahat işletmelerinde muhasebe sisteminin temel unsurları olan muhasebe belgeleri, defterleri ve raporları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, tekdüzen muhasebe sistemi hakkında temel bilgiler açıklandı ve daha sonra seyahat işletmelerinde kullanılan tekdüzen hesap planının bir analizi yapıldı. Son olarak, seyahat işletmelerinde uygulanabilir bir örnek hesap planı sunuldu ve seyahat işletmeleri faaliyetlerinin muhasebe kayıtlan örnekler vasıtasıyla açıklandı. Dördüncü bölümde, yeni kurulan bir seyahat acentasında yapılan bir uygulama açıklanmıştır. Sonuç kısmında ise, Türkiye'deki seyahat acentalarının muhasebe sorunları belirtilerek çözüm önerileri getirilmektedir.