Hava ısıtmalı güneş kollektölerinde ısıl verimin tahmini üzerine bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1998

Öğrenci: M. Emin Bilgili

Danışman: OSMAN YALDIZ

Bu çalışmanın amacı, hava ısıtmalı güneş kollektörlerini tasarım ve verimlilik yönünden geliştirmektir. Çalışmada, kollektörlerde hareketli havanın dolaştığı kısım biri boş, diğer ikisi ise özel şekilde daha önce tasarımlanmış, aynı boyutlardaki toplam üç model kollektör karşılaştırılmıştır. Üç değişik konstrüksiyondaki kollektörler, aynı anda, aynı hava hızlarında ve aynı eğim açılarında, değişik gün ve sıcaklık koşullarında denenmiş ve elde edilen sonuçlara göre bu kollektörlere ait sıcaklık farkı-zaman ve verim-zaman eğrileri çizilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kollektörlerin düşük hava hızlarında havayı daha fazla ısıttıkları, yüksek hızlarda ise verimlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Çift camlı labirentti kollektörün ısıl verimi, tek camlı labirentli ve çift camlı labirentsiz kollektörlerin ısıl veriminden daha yüksek olduğu saptanmıştır.