Bazı kendilenmiş mısır hatları ve yoklama melezlerinin ikinci ürün koşullarında karşılaştırılması

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1994

Öğrenci: Semiha Çeçen

Danışman: SADIK ÇAKMAKÇI

İkinci ürün koşullarında on kendilenmiş mısır hattı ve yoklama melekleri, bazı özellikler yönünden incelenmiştir. Yoklama melezlerinin hatlara bağımlılığı ve hat grupları ile melez gruplarının özdeşliği araştırılmıştır. Her özellik için melezlerin hatlara bağımlılığı önemli bulunmuştur. Yapılan gruplamalarda ise, bazı özelliklerde yüksek değere sahip hatların melezlerinin daha alt gruplarda yer aldığı, düşük değere sahip bazı hatların melezlerinin de daha yüksek gruplarda yer alabildiği gözlenmiştir. Bu sonuçlara dayanarak genelde ön anaç seçiminin melez kombinasyonlarının oluşturulmasında kullanılabileceği, fakat kesin bir sonuç için yoklama melezi işleminin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.