Antalya Kenti Geleneksel Türk Konutlarında Bahçe Mekânının Analizi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Öğrenci: Ülkü Avcı

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): MUSTAFA SELÇUK SAYAN

Genellikle Rum ustalar ile onların Rum ve Türk çırakları tarafından inşa edilen Antalya Kenti Türk konutlarında geleneksel malzemeler ve yapım teknikleri kullanılmıştır. Bu konutları iklim ve yaşam koşullan şekillendirmiştir. Antalya geleneksel konutlarının en önemli bölümlerinden biri olan "taşlık"» zemin katta, bahçeyle karşı karşıya yerleşmiş yan açık bir mekândır. Yapı gruplarının ortasında kalan, duvarla çevrili bahçede kuyu, çeşme, havuz, su kanalları, ocak, depo, çamaşır yıkama yeri, kiler gibi bahçe unsurları yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı Antalya Kenti'nde bulunan geleneksel Türk konut bahçelerinin karakteristik özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında Antalya Kenti'nde koruma statüsüne sahip 3 alanda 7 geleneksel konut bahçesi analiz edilmiş, ortak özellikleri belirlenmiş ve bahçe mekânını şekillendiren faktörler ortaya konulmuştur. Türk bahçeleri konusunda ülkemizde çeşitli çalışmalar bulunmakla birlikte Antalya' daki geleneksel konutların bahçeleri üzerinde şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle Antalya Kenti'nde bulunan Türk konutlarının bahçe özelliklerinin çıkarılması ve mevcut dokunun korunmasına yönelik olarak yapılan bu çalışma önem taşımaktadır.