Katalitik hızı prolizin biyoyağ verim ve kalitesine etkilerinin incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Begüm Güzelçiftçi

Danışman: HASAN MERDUN

Biyolojik olarak bozunabilen atıkların olumsuz çevresel etkilerini ortadan kaldırmak ve aynı zamanda bu atıkları enerji kaynağı olarak kullanarak verimli ürün biyoyağ'a dönüştürmek son zamanlarda yaygın bir şekilde araştırılmaktadır. Bu amaçla, yapılan çalışmada, biyokütle örneği olarak park-bahçe ve mutfak atıkları seçilmiş ve katalitik hızlı piroliz yöntemi uygulanarak, azot gazı akış hızı, katalizör partikül büyüklüğü ve katalizör miktarının ürün verimleri ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Deneylerde katalizör olarak dolomit, piroliz sıcaklığı 500oC, bekleme süresi 5 dak., biyokütle miktarı 15 g ve biyokütle partikül boyutu 1-1,5 mm ile parametre değerleri sabit tutulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, biyokütle ortalama %41,8 oranında biyoyağa dönüşmüştür. Biyoyağ veriminin en yüksek sağlandığı katalizör parçacık boyutu 1-1,5 mm, katalizör miktarı (biyokütle:katalizör cinsinden) 5 ve 7,5 g ve azot gazı akış hızının ise 500 mL/dak olduğu gözlenmiştir. Bu verilere göre, parçacık boyutu ve katalizör miktarının artması biyoyağ verimini de arttırmıştır. Azot gazı akış hızının 500 mL/dak'dan daha yüksek değerlere arttırılmasıyla biyoyağ veriminde önemli bir artış gözlenmemiştir. Elde edilen biyoyağ örneklerinin bileşenlerini belirlemek amacıyla yapılan GC-MS analizi sonucunda biyoyağın en fazla levoglucosan ve daha sonra asetik asit, 1,2-benzenediol ve furfural alkol bileşiği içerdiği görülmüştür.