Bitki büyüme düzenleyicilerinden absisik asit (Aba), 4-klorofenoksiasetik asit (4-Cpa), gibberellik asit (Ga3) ve maleik hidrazid (Mh)'in swiss - albino (Mus Musculus) farelerin karaciğer ve kas glikojeni üzerine etkileri

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Deniz Şeker

Danışman: ATİLA YANIKOĞLU

Bu çalışmada, bitki büyüme düzenleyicilerinden ABA, 4-CPA, GA3 ve MH'in tarımda kullanılması gereken normal dozları ile bu dozların dört katı olan aşırı dozları Swiss- albino (Mus musculus) farelerine intraperitonal olarak enjekte edilerek, enjeksiyondan sonra dört, sekiz ve 24. saatlerde, karaciğer ve kas glikojen seviyelerine, kan glukozuna, serum alkalen fosfataz ve serum laktat dehidrogenaz enzimlerinin aktivitelerine akut etkileri araştırıldı. Bitki büyüme düzenleyicilerinin çalışılan parametrelere etkileri, dördüncü saatte normal dozda önemsizken, aşırı dozlarının etkilerinin önemli olduğu saptandı. Sekizinci saatte, normal dozların bazı parametrelere etkileri önemli olmakla beraber, bu saatte aşırı dozların daha fazla etkili olduğu görüldü. 24. saatte normal dozların çalışılan parametrelere önemli bir etkisi görülmezken, aşırı dozların etkilerinin tamamen ortadan kalkmadığı saptandı. Denenen bitki büyüme düzenleyicilerinin çalışılan parametreleri azaltma veya arttırma şeklinde ortaya çıkan akut etkilerine en fazladan en aza doğru bakıldığında; azaltma yönünde ve en fazla etkiyi, bitki büyüme inhibitörleri olan ABA ve MH gösterdi. Bitki büyüme stimülatörlerinden GA3 hem arttırma, hem azaltma yönünde bir etki gösterirken, bunu azaltma yönünde ve en az etki gösteren 4-CPA izledi. Elde edilen bulgular, bitki büyüme düzenleyicilerinin aşın dozlarının Mus musculus farelerine akut etkilerinin dördüncü saatten başlayarak, sekizinci saatte arttığım ve 24. saatte ise etkinin büyük ölçüde tolere edilmesine rağmen, tam olarak ortadan kaldırılamadığım göstermektedir.