Azadirachtin'in bazı sebze zararlılarına karşı etkinliği üzerine araştırmalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Öğrenci: Nurdan Çeribaşı

Danışman: HÜSEYİN GÖÇMEN

apılan çalışmada azadirachtin'in önemli zararlılardan olan Bemisia tabaci (Genn), Tetranychus cinnabarimıs Boisd ve Frankliniella occidentalis (Pergande) üzerine etkinliği araştırılmıştır. Azadirachtin'in 10, 20, 40 ve 60 ppm'lik dozları bu zararlıların ergin öncesi dönemleri ve ergin dönemi üzerine denenmiştir. Alınan sonuçlarda azadirachtin'in B. tabaci ve F. occidentalis' 'in larva ve T. cinnabar inus' un larva ve nimf dönemi üzerine etkili olduğu, larva ve nimf süresini uzattığı, ergin çıkışlarını engellediği ve B. tabaci yumurtaları haricinde diğer türlerin yumurtalarının açılışını azalttığı saptanmıştır. Ayrıca ergin öncesi dönemler içerisinde genç dönemlerin yaşlı dönemlere göre azadirachtin'e daha hassas olduğu saptanmıştır. Her üç türde de ergin bireyler üzerine azadirachtin'in uzaklaştırıcı ve ovipozisyonu engelleyici etkisi olduğu belirlenmiştir.