Lökosit ayrımında kullanılabilecek kan fitre medyasının Melt-Blown tekniği ile Poliester-Poliamid karışım polimerlerinden üretim parametrelerinin belirlenmesi

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Firdevs Mert

Danışman: NUMAN HODA

Günümüzde gelişmiş ülkeler kan tranfüzyonunda tam kan yerine hastanın ihtiyacı olan kan bileşenini kullanmaktadır. Tam kanı bileşenlerine ayırmak için birçok metot kullanılmaktadır ve bunlardan en yaygın kullanılanı ise filtrasyon metodudur. Lökosit filtrasyonunda amaç, hastalara eritrosit transfüzyonu için kan torbalarındaki lökositlerin sayısını azaltmaktır. Lökosit filtreleri aynı zamanda kandaki lökosit sayısını azaltarak hastanın doğrudan tedavisini gerçekleştirmek amacıyla da geliştirilmiştir. Bu yöntem romatoid artrit (eklemlerde iltihap şeklinde meydana gelen romatizmal hastalıklar), ülseratif kolit (kalın bağırsağın iç yüzeyini tutan inflamasyon gelişmesi sonrası karın ağrısı, ishal gibi hastalıktır) gibi hastalıklar için de tedavi yöntemi olarak kullanılmaya uygundur. Lökosit ayırmada kullanılan filtreler üzerinde yapılan araştırmalarda filtrasyon mekanizmasının eleme ve adhezyon etkisiyle sürdüğü görüşü öne sürülmektedir. Bu tez çalışmasında, PBT ve PA-12 lif katmanları kullanılarak adhezyon etkisiyle tam kandan lökosit hücrelerini spesifik olarak ayıracak filtreler geliştirildi. Her iki polimerin kullanılması ile oluşturulan filtredeki katman sayısı ve gözenek boyutlarının optimizasyonu yapılarak yüksek performanslı lökosit filtresi üretimi gerçekleştirildi. Filtre üretiminde kullanılan lif katmanlarını oluşturmak için melt blown tekniği kullanıldı.