Çelik Yüzeylerin İşlenmesinin Kaynak Kalitesine Etkisinin Araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Gülçin Barbaros Ak

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): RAMAZAN ÖZÇELİK

Bu çalışmada, çelik yapılarda uygulanan birleşim çeşitlerinden en çok kullanılan yöntemlerden biri olan kaynak tekniğinde, kaynak kalitesini ve dayanımını etkileyen faktörlerden olan, yüzey durumunun etkisi incelenmiştir. Bu tez kapsamında yapılan deneysel çalışmada, kaynaklanan çelik plakalara yüzeyin orijinal durumu, antipaslı durumu, boyalı durumu, yağla kaplı durumu ve kumlama yapılmış durumu olmak üzere beş çeşit yüzey hazırlığı yapılmıştır. Çelik plakalar, tek bindirmeli ve çift bindirmeli bağlantılı birleşim olmak üzere iki gruba ayrılmış ve köşe kaynağı ile birleştirilmiştir. Deney elemanlarının üzerine gerinim ölçer yapıştırılmış ve eksenel çekme testi yapılmıştır. Bu sayede elemanların kaynak dayanımı ölçülmüştür. Dayanım sonuçlarına bakıldığında en düşük çekme dayanımı; boyalı yüzey üzerine uygulanmış kaynak birleşiminde görülmüştür. En yüksek çekme dayanımı ise kumlama yapılmış kaynak birleşiminde görülmüştür. Bu tez kapsamında yapılan deneysel çalışmada farklı yüzey durumlarının kaynak dayanımını doğrudan etkilediği görülmüştür Atölyelerde standartlara uygun şekilde üretilebilen ve kaynak muayene yöntemleri ile kontrolleri yapılabilen birleşimler, şantiyelerde de yüzey hazırlığı yapılmadan tekrar kaynak işlemi görebilmektedir. Boyalı yüzey üzerine uygulanmış kaynak birleşiminde elde edilen en düşük çekme dayanımı verisi ile beraber detaylı temizlik yapılmış kaynak birleşiminde elde edilen en yüksek çekme dayanımı değerleri inşaat sektörü için değerlidir. Bu konuda daha fazla sayıda örnek ve daha çeşitli kaynak metotları ile çalışmalar yapılması gerekmektedir.