Seyahat acentalarında veri madenciliği : Antalya bölgesinde bir uygulama

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Abdullah Akgün

Danışman: BEYKAN ÇİZEL

Enformasyon teknolojilerinin en yaygın olarak kullanıldığı sektörlerden birisi olan turizm sektöründe işletmeler, seyahat sürecinin en başından en sonuna kadar müşterilere ve müşterilerin satın aldıkları hizmetlere ait verileri depolamaktadırlar. Bu verilerden veri madenciliği teknikleri uygulanarak önceden bilinmeyen, veri içinde gizli, anlamlı, potan¬siyel olarak kullanışlı ve değerli bilgiler elde edilmek istenmektedir.Veri madenciliği yöntem ve tekniklerinin turizm sektörü veritabanlarında kullanımıyla özellikle seyahat acentası veya turizm işletmelerinin yöneticilerinin veya bu alanda politika yapıcılarının öngörü edinmesine yardımcı olabilecek bilgilerin elde edilmesi mümkündür. Bu çalışmada turizm alanındaki veri madenciliği uygulamalarının hangi adımlardan oluşa-cağı ortaya konulmuş, ilgili yazından teorik ve uygulama bilgisi aktarılmıştır.Uygulama aşamasında, acenta veri tabanında veri transferi, filtreleme ve veri ön-işleme faaliyetleri gerçekleştirilmiş, veriler analizler için en uygun duruma getirilmiştir. Veri tabanında veri madenciliği tekniklerinden kümeleme ve birliktelik modellerinde K-Ortalamalar ve Apriori algoritmaları uygulanmış ve seyahat karar vericilerine yardımcı olabilecek anlamlı veriler elde edilmeye çalışılmış, grafik ve tablolarla zenginleştirilmiştir.Bu çalışmada müşteri ve ürün gruplarını tanımak için kümeleme modellerinden ?K-ortalamalar algoritması? ve ürünler arasındaki ilişkilerin tespiti için birliktelik kuralları algoritmalarından ?Apriori algoritmasından? yararlanılmıştır. Modelin çalıştırılması sonucunda elde edilen kurallar verilmiş, devam eden maddelerde de kuralların anlamları açıklanmıştır. Ayrıca bu alanda çalışma yapmayı düşünenlere öneriler sunularak, çalışma sonucu değerlendirilmiştir.