Turizm ürün farklılaştırılmasında sualtı kültürel miras alanlarının turizm ürünü olarak kullanımı, Replika Gemi Batığı projesi: Side örneği

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Çağlar Bideci

Danışman: YILDIRIM YILMAZ

Sualtı kültürel miras alanları hem hassas hem de ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Bu araştırmada turizmde ürün farklılaştırılması içinde sualtı kültürel miras alanlarının yeri ve değeri ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama alanı ise tarihi ve deniz toplumu geçmişi nedeni ile Side bölgesi olarak seçilmiştir. Bu amaçla bölge açısından yeni bir turizm ürününün oluşturulmasında yer alacak olan paydaşlar ile görüşmeler sağlanmıştır. Paydaşlardan alınan değerlendirmeler neticesinde sualtı kültür mirasının, kültürel sualtı turizmi şeklinde değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında mirasın bölge ve turizm hareketleri açısından etki boyutu, tanıtım olanakları da keşfedilmeye çalışılmış ve öneriler getirilmiştir. Araştırma sonucunda sualtı kültürel mirası için replika gemi batığı proje örneği geliştirilmiştir.