Hazır beton tesislerinde kullanılan geri dönüşüm sistemlerinin yaşam döngü maliyeti analizleri

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Murat Atıcı

Danışman: AYNUR KAZAZ

İnşaat sektörü, ülkelerin ekonomilerinde büyük rol oynayan, genel istihdamın çoğunluğunu elinde tutan sektör konumundadır. Bu potansiyel, atık oluşumu ve beraberinde stok alanlarının azalması, çevrenin kirletilmesi, hammaddenin tüketilmesi gibi kritik sorunları beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda atığın önlenmesi imkânsız veya imkânsıza yakınken, geri dönüşüm ve yeniden kullanım kavramları önem kazanmıştır. Bu tez çalışması, bu durumu konu almış ve hazır beton üretim sektöründe, yanlış metraj, gün sonu üretim fazlası, transmikserin yıkanması sırasında oluşan beton atığı gibi taze beton atığının geri dönüşümü üzerine yoğunlaşmıştır. TÜBİTAK projesi desteğiyle saha ölçümleri ve santral, fabrika gezileri düzenlemiş; toplanan verilerle Yaşam Döngü Maliyeti ve Başabaş Noktası analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda ortaya çıkan yıllık beton üretim kapasitesi değerinin, hazır beton üretim tesislerine, agrega geri dönüşüm tesisinin mantıklı bir yatırım olup olmayacağı konusunda ışık tutması amaçlanmıştır. Kullanılan verilerin yerinde ölçümlerle ve bizzat santral gezilerinden edinildiğinden dolayı, sonuçların gerçekçiliğini olumlu yönde etkilemiştir. Çalışmanın umulduğu sonuca varması için, Belediyelerin, Beton Birliklerinin ve Devletin ilgili kurumlarının da hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Gerekli düzenleme ve uygulamalarla, önüne geçilmesinin zor olduğu atık oluşumuna çevreci bir önlem alınmış olunacaktır.