Zanaattan sanata Esat Eğer'in sanat anlayışı ve sanat psikolojisi bağlamında değerlendirilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ASLI VİZE

Danışman: Sadettin Sarı

Bu çalışmada, yerel bir sanatçı olan Esat Eğer bağlamında, zanaat-sanat ilişkisi ve sanat psikolojisi incelenmiştir. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde, "zanaat eğitim yöntemleri", "tarihsel süreçte Avrupa ve Anadolu'da meslek örgütlerinin yapısı", "bilimsel gelişmelerin üretim politikalarının zanaat üzerine olan etkisi" incelenmektedir. İkinci bölümde, sanat sanatçı kavramlarının ne oldukları, sanat ile zanaat arasındaki farklar, sanatçıyı zanaatçıdan ayıran özellikler, ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, fotoğraf zanaati ve sanatı araştırılmıştır. Dördüncü bölümde, sanat psikolojisi irdelenmiştir. Beşinci bölümde, Esat Eğer'in sanat anlayışı değerlendirilmiş ve yaşamı sanat psikolojisi bağlamında verilmiştir. Bu tez, literatür taraması ve röportaj teknikleri kullanılarak, Eğer'in neden sanatı yaşam biçimi olarak seçtiği ve onu zanaattan sanata yönelten sebeplerin araştırıldığı nitel bir çalışmadır.