Tasarımda kalite yönetim süreçlerinin uygulanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Kerim Kıvanç Öncü

Danışman: AYNUR KAZAZ

Tasarımda Kalite Yönetim Süreçleri (KYS), bir projenin önceden belirlen kapsam,bütçe ve programa göre başarılı bir biçimde hatasız olarak tamamlanmasını sağlayacakyöntemler bütünüdür. Doğası gereği inşaat projelerinden farklı olan tasarım projelerininhatasız, zamanında ve istenen hizmetin tamamını karşılayarak tamlanabilmesi içinbirbirinden farklı tasarımların benzer ihtiyaçlarını karşılayacak bir yol haritasına ihtiyaçduyulur. KYS, bu ihtiyacı giderecek bir çerçeve sunar ve tasarım projesinde teklifaşamasındaki karar matrisleri ile başlar.Çalışmanın amacı, KYS'yi ortaya çıkaran parçaları tanımlamak, bu konuda yetersizolan literatüre katkıda bulunmak ve KYS'nin tasarım sektöründe uygulanabilirliğiniaraştırmaktır. Bu amaçla; çalışmanın kuramsal bilgiler ve kaynak taramaları kısmında;kalitenin önemi ve toplam kalite yönetimi kavramları anlatılmış ve toplam kaliteyönetimi içinde KYS' nin öneminden bahsedilmiş, KYS aşamaları detaylı bir şekildeincelenmiştir. Süreçler bölümünde çalışmanın ana hatları ve izlenecek yollar detaylı birşekilde anlatılmıştır. Süreçler arasındaki ilişkiler bölümünde, süreçlerin hangi anagruplar olarak toplanabileceğini ve aralarındaki ilişkilerin nasıl haritalandırılabileceğideğişik projelerde süreçlerin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla anlatılmıştır.Sonuç bölümünde Kalite Süreçleri yorumlanmış ve elde edilen sonuçlardeğerlendirilmiştir.