KARACİĞER NAKLİ OLAN ÇOCUK HASTALARDA COVID-19 ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MURAT ERDAL

Danışman: Reha Artan

uEn sık karaciğer nakli endikasyonu biliyer atrezidir. Bunu ilerleyici ailesel karaciğer içi kolestaz ve akçaağaç şurubu kokulu idrar hastalığı takip etmektedir.
uKaraciğer nakli sonrasında en sık kullanılan immunosupresif tedavi ajanı takrolimustur.
uPandemi döneminde doktor ile iletişim kurmakta zorluk yaşayan hasta olmamıştır.
uPandemi döneminde immunosupresif tedavisi beklemeye alınan hasta olmamıştır.
uPandemi döneminde hastaların %84,1’inin beslenme düzeni değişmemiştir.
uPandemi döneminde hastaların %40,6’sının okul başarısında azalma olmuştur.
uPandemi döneminde hastaların %11,6’sı evde spor yapmıştır.
uPandemi döneminde ekran karşısında geçirilen sürede artış olduğu görülmüştür.
uAraştırmanın yapıldığı dönemde, COVID-19 aşısını yaptırmak için hastaların kararsız olduğu görülmüştür.

uPandemi döneminde COVID-19 ile enfekte olan hastamız olmamıştır. Bu  hastalarımızın korunma ve karantina önlemlerine uyduklarını göstermektedir.
uHastalarımızın pandemi dönemi sırasında sadece %1,4’ünde ateş görülmüş ancak COVID-19 test sonucu negatif olarak sonuçlanmıştır.
uHastalarımızın hepsine COVID-19 testi yapılmadığı için asemptomatik hastalık tanısı dışlanamamıştır. Aile bireylerinde COVID-19 geçiren %14,5 olgumuzun da olmayanlar gibi semptomatik COVID-19 olmaması, immunosupresyonun riski arttırmadığını düşündürmektedir.
uPoliklinik başvuru sayısı pandemi döneminde azalmıştır. Tele konferans yöntemi ile hastalarla iletişim kurulmuştur.
uHastaların ilaç uyumları pandemi döneminde daha iyi olmuştur. İlaç revizyon ihtiyaçları azalmıştır
uHastalar pandemi döneminde kilo almaya daha elverişli olmuştur. Pandemi dönemi öncesine göre pandemi döneminde vücut kitle indekslerinde artış olmuştur.
uEkran karşısında geçirilen süre uzadıkça kilo alımına eğilim artmaktadır.
uRejeksiyon atak sıklıkları pandemi dönemi öncesine göre pandemi döneminde azalmıştır.
uKırsal bölgede yaşayanlar kentte yaşayanlara göre daha çok poliklinik başvurusu yapmışlardır.
uİlaç revizyon ihtiyacı pandemi dönemi öncesinde, kırsal bölgede yaşayanlarda kentte yaşayanlara göre daha fazladır.
uRejeksiyon atak sıklıkları, kırsal bölgede yaşayanlarda kentte yaşayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da pandemi dönemi öncesi ve pandemi döneminde daha azdır.
uHastaların takibinde erken dönemde rejeksiyon atak sıklıkları artmaktadır.
uHastaların takibinde erken dönemde ilaç revizyon ihtiyaçları artmaktadır.
uYaş, takip süresi, poliklinik başvuru sayısı, rejeksiyon atak sıklığı arttıkça anksiyete düzeyi artmaktadır.
uAnksiyete düzeyi arttıkça, vücut kitle indeksi azalmaktadır.
uTakip süresi, poliklinik başvuru sayısı, rejeksiyon atak sıklıkları arttıkça panik bozukluk ölçeğinden alınan puanlar artmıştır.
uYaş ve vücut kitle indeksi arttıkça panik bozukluk ölçeğinden alınan puanlar azalmaktadır.
uYaş arttıkça, kaygı bozukluğu riski artmaktadır.
uTakip süresi arttıkça, kaygı bozukluğu riski artmaktadır.
uPandemi döneminde, poliklinik başvurusu arttıkça kaygı bozukluğu ölçeğinden alınan puanlar azalmıştır.
uTakip süresi uzadıkça, ayrılık kaygısı ölçeğinden alınan puanlar azalmıştır.
uPandemi döneminde, vücut kitle indeksi arttıkça ayrılık kaygısı ölçeğinden alınan puanlar azalmıştır.
uYaş arttıkça, sosyal kaygı ölçeğinden alınan puanlar artmıştır.
uOkul korkusu ölçeğinden alınan puanlar; yaş, pandemi dönemi poliklinik başvuru sayısı, rejeksiyon atak sıklık sayısı arttıkça artmıştır.
u Okul korkusu, pandemi öncesi poliklinik başvuru sayısı ve vücut kitle indeksi arttıkça azalmaktadır.
uErkekler kızlara göre anksiyete skorlama ölçeğinden daha yüksek puan almışlardır.
uOkul başarısında azalma olanlar artış olanlara göre anksiyete skorlama ölçeğinden daha yüksek puanlar almışlardır.
uOkul korkusu ölçeğinden alınan puanlar erkeklerde kızlara göre daha fazladır.
uOkul başarısında azalma olanlar, artış olanlara göre okul korkusu ölçeğinden daha yüksek puanlar almışlardır.