Kamu yönetimi reformu bağlamında sağlıkta dönüşüm programı

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Emel Pekşen

Danışman: FERHUNDE HAYIRSEVER TOPÇU

Tüm dünyada görülen kamu yönetimindeki reform çalışmalarından ülkemiz de etkilenmiş, sağlık sektörünün de içinde bulunduğu örgütsel değişim süreçleri başlamıştır. Bu çalışma, üç bölüm halinde hazırlanmıştır. İlk bölümde kamu yönetimi reformu kavramı ve reformu gerektiren faktörler açıklanmıştır. İkinci bölümde ise, Türkiye'deki sağlık sisteminin Cumhuriyet döneminden günümüze geçirdiği evrim üzerinde durulmuştur. Türkiye'de 2003 yılı itibariyle sağlık hizmetlerinde istenen değişimi sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ?Sağlıkta Dönüşüm Programı?nı başlatmıştır. Projenin amaçları sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulması olarak ifade edilmiştir ve 2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşümün oluşturduğu yeni sistem analitik olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada, vatandaşlara sağlık sistemi ile ilgili bir anket uygulanmıştır. Çalışma, vatandaşların genel olarak ?oluşan yeni sistemi olumlu buldukları? sonucuna varmaktadır.