Demans tanısı konmuş bireylerin davranış sorunları ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve buna yönelik beslenme modelinin geliştirilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gerontoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Yeliz Güçer

Danışman: İSMAİL TUFAN

Demansın insanın fizyolojisi ve psişik yetenekleri üzerindeki olumsuz etkileri, beslenme konusunda onu sosyal çevresine bağımlı hale getirmektedir. Araştırmada Demans hastalarının kognitif (bilişsel) fonksiyonlarında uğradığı kayıplar, buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar neticesinde günlük temel yaşam hareketlerinden biri olan beslenme durumlarının ne şekilde etkilendiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Demans hastalarının beslenme durumunun, hastalığın yarattığı durumlara nasıl bağlı olduğu, bakımdan sorumlu aile fertlerinin tutumlarının, demans hastası yaşlının beslenmesine nasıl etki ettiği incelenmiştir. Araştırmada; nicel araştırma tekniği olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma örneklemini demans polikliniğine başvuran ve burada yapılan tıbbi tetkikler sonucu DSM- IV tanı kriterlerine göre Demans tanısı alan ve bakıcısıyla kliniğe başvuran 100 hasta meydana getirmiştir. Demans hastalarıyla iletişim kurma zorluğu dikkate alınarak, demans hastası yaşlı insan hakkında bilgilere "bakıcı aile ferdi" üzerinden erişilmiştir. Beslenme sorununun çözümüne katkı ve tez çalışması kapsamında yapılan ampirik araştırmanın bulgularından hareket ederek bir "beslenme modeli" geliştirilmeye çalışılmıştır.