AKARSU KIYILARINA YÖNELİK HALKIN REKREASYONEL TERCİHLERİNİN BOĞAÇAY VE YAKIN ÇEVRESİ ÖZELİNDE İRDELENMESİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: HİLMİ EKİN OKTAY

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): REYHAN ERDOĞAN

Bu çalışmada kentler için önemli bir kaynak olan akarsularla ilgili olarak, kent halkının rekreasyonel beklentilerinin ne olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla akarsu kıyılarının rekreasyonel kullanıma sunulma tipleri araştırılmış ve kullanıcı ihtiyaçlarının akarsu ekolojisini koruyarak sağlanmasının yolları, Antalya/Boğaçay akarsuyu özelinde irdelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle dünyadan ve Türkiye'den, araştırma alanı için örnek niteliği taşıyan kent içi akarsu sistemleri ile ilgili araştırmalar incelenmiş, Boğaçay'ın mevcut durumu ile ilgili bilgiler toplanmış ve yapılması olası bir rekreasyon alanı için alan kullanıcılarının görüşlerini almak ve paydaşların akarsu ve doğa algı ve tutumlarını saptamak amacıyla anket çalışması yürütülmüştür. Yapılan çalışmanın sonuçları Faktör Analizi işlemine tabii tutulmuş ve analizden çıkan sonuçlar MANOVA yöntemiyle sorgulanmıştır. Çalışma sonunda kullanıcılarda Boğaçay ve yakın çevresi için alanda bir yeşil alan düzenlemesi beklentisi olduğu ve bu alanın yeşil alan ve yapısal uygulamalar dengesinin kurulduğu bir karakterde olması gerektiği tespit edilmiştir.