Mısırda koçan kurdu (Sesamia Cretica Led. Sesamia Ninagrioides Lef. Lepidoptera : Noctuidae)'na dayanıklılığın kalıtımı ve bunun bazı tarımsal özelliklerle oan ilişkileri üzerinde araştırmalar

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1997

Öğrenci: Nermin Koç

Danışman: KENAN TURGUT

Mısır koçan kurdu (Sesanda cretica Led. Sesamia nonagrloides LefJ'na sap dayanıklılığının kalıtımını saptamak için, dayanıklılıkları farklı düzeyde dört mısır (Zea nays L.) kendilenmiş hattı arasında oluşturulan üç melez populasyonunda generasyon ortalaması ve generasyon varyans analiz yöntemleri kullanıldı. Böcek dayanıklılığı, çiçeklenme dönemi sonrası dayanıklılık temelindeki suni infestasyon koşullarında bitki başına tünel uzunluğu, tünel sayısı ve çıkış deliği sayısı ölçütlerine göre değerlendirildi. Ayrıca böcek dayanıklılığı ile diğer agroncmik özellikler arasındaki basit ilişkiler araştırıldı. Üç melez populasyonunun altı generasyonu (Pı, P2, Fx, F2, Bı, B2) ile kurulan denemeler iki yıl yürütüldü ve herbir yıl için ayrı değerlendirildi. Generasyon ortalaması analizine göre üç melezde incelenen özelliklerin beliriminde yıllarla uyum içinde, önemli olarak saptanan eklemeli ve dcminantlık gen etkilerinin yanında epistatik etkilerin de önemli olduğu saptanmıştır. Generasyon varyansları analizleri, kısmi dcminantlık kalıtım tipi ile genetik varyansın en önemli öğesinin eklemeli varyans olduğunu göstermiştir. Önemli ve oldukça yüksek tahminlenen kalıtım dereceleri ve beklenen genetik ilerlemeler, mısır koçan kurduna dayanıklılık için seleksiyonun erken generasyonlarda mümkün olabileceğini göstermektedir. Dayanıklılık ölçütü olarak incelenen özellikler ile tane verimi arasındaki basit korelasyon katsayıları negatif olarak önemli olmuştur.