Hazır beton tesislerinde oluşan taze atık betonun kaynaklarının belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Ahmet Arslan

Danışman: AYNUR KAZAZ

Teknolojinin gelişimiyle beraber, inşaat sektöründe farklı özelliklere sahip birçok malzeme kullanılmaktadır. Ancak, işlenebilirlik veya maliyet gibi özelliklerinden dolayı beton hala en yaygın malzemedir. Bu yüzden, inşaat sektöründeki atıkların büyük bir kısmı binaların yapım veya yıkım aşamasında betondan kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında, hazır beton tesislerinde oluşan taze beton atıklarının kaynaklarının ve miktarlarının saha ölçümleri ile tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, hazır beton tesislerinde taze beton atıklarının 4 farklı kaynaktan oluştuğunu ve tesislerin işletme yöntemi nedeniyle sadece fazla sipariş ile transmikserlerin çeperlerine yapışan betondan kaynaklanan atıkların ölçülebilir olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak, ölçülebilen taze beton atıkları bile çok büyük miktardadır ve dolayısıyla, bunların azaltılması veya geri dönüştürülmesi çok önemlidir.