Denizcilik sektörü finansmanı ve finansal kiralama alternatiflerinin denizcilik sektöründe kullanımı

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Burak Yazgan

Danışman: MEHMET ŞEN

Deniz ve iç su yolları taşımacılığı diğer ulaşım alternatiflerine göre ucuz nakliye olanağı sunmaktadır. Ülkemizde taşımacılığın ana omurgasını kara yolu taşımacılığının oluşturması nedeniyle yüksek nakliye maliyetine katlanılmaktadır. Yüksek nakliye maliyeti, sanayinin üretim kapasitesini ve ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Ülkemiz denizcilik faaliyetleri açısından uygun bir coğrafyaya sahip bulunmaktadır. Deniz taşımacılığının önemli geçiş rotalarından İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının ülkemizde yer alması, üç tarafının denizlerle çevrili olması ve Marmara denizine sahip olması ülkemiz açısından avantaj yaratmaktadır. Avantajdan yeterince istifade edilmesi denizcilik alanında gerçekleştirilecek yatırımlara bağlı bulunmaktadır. Yatırımların gerçekleştirilmesi için de finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Denizcilik sektörünün yaşadığı en büyük problemlerden biri de finansman sıkıntısıdır. Sektörün kullanımına alternatif finansman kaynakları sunulmalıdır. Denizcilik yatırımlarının maliyetlerinin yüksek olması, finansman kaynaklarına duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Finansal kiralama, yatırım faaliyetlerini desteklemekte ve denizcilik alanında yaşanan finansman sıkıntısının çözümünde önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip bulunmaktadır. Sektöre yönelik denizcilik finansmanında uzmanlaşmış bir kuruluşun kurulması ve finansal kiralama yöntemiyle finansman sağlaması yaşanan sıkıntının çözümünde etkili olacaktır. Tezin amacı, sektörün öneminin ortaya konması, gemi yatırımlarının riskleri, finans-manı, kullanılan finansman kaynaklarının açıklanması, finansal kiralama yönteminin tanıtılması ve deniz taşımacılığının ana elemanlarından biri olan gemilerin finansmanının finansal kiralama yöntemiyle sağlanmasının incelenmesidir.