Mikrodalga Görüntüleme Sistemleri İçin SDR Tabanlı FMCW Sinyallerinden Faz Çıkarımına Dayalı Bir Malzeme Karakterizasyon Yönteminin Geliştirilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GİZEM OKUYAN

Danışman: Selçuk Helhel

Özet:

Bu tez kapsamında, görüntüleme amacıyla yazılım tanımlı radyo (Software-defined radio (YTR)) sistemleri kullanılarak Frekans Modülasyonlu Sürekli Dalga (FMSDFMSD) radarı ile malzeme karakterizasyonu yöntemleri geliştirilecektir.

Malzeme karakterizasyonunun donanım-tabanlı radar sistemleri ile araştırılması yıllardır çalışılmakta olan bir araştırma alanıdır. YTRYazılım Tabanlı Radyo (YTR) teknolojilerinde görülen gelişmeler geleneksel donanım-tanımlı radarlara YTRgöre sistem geliştirme, iletilen işaretişaretlerin özelleştirilmesi ve radar prototiplerinin düşük maliyetle uygulanabilmesi konularında esneklik kazandırmıştır. Yazılım tabanlı yaklaşımın ana hedefi yalnızca net bir maliyet düşüşü değildir. Aynı zamanda bu yaklaşım işaret üretimi ve işaret işleme parametreleri istenen amaca göre anında kolayca uyarlanabilir olduğundan sistemin çok yönlülüğünü de önemli ölçüde artırmaktadır.

FMSD radarı, radar işaretlerini hedefe doğru sürekli olarak değişen frekanslarda gönderir ve hedeften yansıyan işaretler alınır. Alınan işaretler, saçılma (yansıma, kırılma ve kırınma) özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. FMSD radarı malzemelerin özellikleri hakkında bilgi elde etmek için güçlü bir araçtır [1]. Radar işaretlerinin saçılması analiz edilerek malzeme hakkında birçok bilgi elde edilebilir. Gelişmiş işaret işleme teknikleri kullanılarak malzemenin özellikleri daha ayrıntılı olarak anlaşılabilmektedir. YTR teknolojisi ile, radyo işaretleri dijital olarak işlenebilir ve farklı frekans ve modülasyon seçenekleri kullanılabilir.

Faz bilgisi elde edilerek malzeme karakterizasyonu yapabilmek için, elektromanyetik dalganın elektriksel geçirgenliği olan ( )’nin  bağıntısında yer alan kayıplı ortamda elektromanyetik dalganın kompleks dielektrik katsayısının gerçel kısmı (  ile kompleks dielektrik katsayısının sanal kısmının ( ) elde edilmesi gerekmektedir.

Bu tezin özgün değeri, alternatif bir yöntem olarak ilk defa YTR teknolojisi aracılığıyla faz bilgisi elde edilerek malzeme karakterizasyonuna geçilmesidir. Sonuç olarak, YTR kullanılarak FMSD radarının görüntüleme amacıyla uygulanması, malzeme karakterizasyonu için etkili bir yöntem olup malzemenin özelliklerini analiz etmek için daha hassas ve güvenilir bir yol sağlamaktadır. Bu kapsamda yazılımsal radar sistem tasarımı yapılacak ve deneysel sonuçlar bu tez kapsamında sunulacaktır.