Sülüklü kumsalı (Demre-Antalya)’ndaki Caretta Caretta (Lineaus, 1758) (Cheloniidae) populasyonlarının izlenmesi ve yuvalarındaki sıcaklığa bağlı eşey oranlarının belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Rasim Sevim

Danışman: MEHMET ÖZ

Türkiye'de ve Dünya'da deniz kaplumbağalarıyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Tarafımızdan yapılan bu çalışmada 4 adet yuvaya sıcaklık ölçer yerleştirilerek Caretta caretta türünün yuvalama başarısı ve yuva içi sıcaklığının yavru cinsiyeti üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda, cinsiyet belirlemede kullanılan inkübasyon süresinin 1/3'lük kısmının ortalama sıcaklığı 31,2 0C ile 32,7 0C arasında ölçülmüştür. Kuluçka süresi 48 ila 56 gün arasında tespit edilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Sülüklü Kumsalı'nda yavru cinsiyet oranı %89,3 dişi olarak tespit edilmiştir. Çalışma boyunca Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalı ve yuvasız çıkışları, yuvaların kumsalda dağılımı, yumurta sayıları, çıkan yavru sayıları, predasyon durumları, çıkan yavruların denize ulaşıp ulaşmadıkları, yumurtaların durumları, yuvalara ait koordinatlar ve yuva içi sıcaklıkları kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda Sülüklü Kumsalı'nda toplam 39 adet ergin çıkışı saptanmış, bunların 21(%90,48)'i yuvalı 18(%9,52)'i yuvasız çıkış olarak kaydedilmiştir. Yuvaların denize paralel dağılımları 0-100 metre arasında, denize olan uzaklıklarına göre dağılımları ise 10-49 metreleri arasındadır. Yumurta bırakılan 21 adet yuvanın tamamında kontrol açılışı yapılmış ve yuvalara bırakılan toplam yumurta sayısı 1704 olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, yuvalara bırakılan yumurtaların sayısı 63-108 arasında değişmektedir. Yuvalara bırakılan toplam 1704 yumurtanın 1400 (%82,15)'ünden yavru çıkışı gerçekleşmiştir. Bu yavruların 1089 (%77,79) tanesinin denize ulaştığı, 273 (%19,5) yavru denize giderken öldüğü ve 38 (%2,71) yavru ise yuva içinde öldüğü tespit edilmiştir. 304 (%17,85) yumurtada embriyo gelişimi olmamıştır.