Elmalı yöresinde yayla yetiştiriciliği yapılan domates (Solanum lycopersicum L.) seralarının beslenme durumları nın belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Hatice Tuba Selçuk Işıkhan

Danışman: SAHRİYE SÖNMEZ

Özet:

Antalya ili Elmalı ilçesi domates seralarının beslenme durumlarının incelendiği bu çalışmada toplam 30 seradan 0–20 ve 20–40 cm olmak üzere iki farklı derinlikten toprak örnekleri, yine aynı seralardan yaprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde tekstür, CaCO3, organik madde, EC, pH, toplam N, alınabilir P, değişebilir K, Ca ve Mg ile alınabilir Fe, Mn, Zn ve Cu; yaprak örneklerinin ise N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri belirlenmiştir. Toprakların büyük bir çoğunluğunun killi tın, kil ve kumlu tın bünyeye sahip olduğu, hafif alkali ve alkali reaksiyonlu ve ayrıca bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek düzeyde kireçli oldukları ve organik madde açısından düşük oldukları tespit edilmiş, bununla birlikte tuzluluk problemi olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N ve değişebilir Ca ve Mg kapsamları genel olarak iyi; değişebilir K içerikleri düşük, orta ve çok yüksek; alınabilir P kapsamlarının ise oldukça iyi durumda oldukları tespit edilmiştir. Mikro element kapsamları dikkate alındığında; alınabilir Fe, Mn, Zn ve Cu yönünden iyi durumda oldukları belirlenmiştir. Bitkilerin N ve Ca kapsamları genelde iyi durumda olmasına rağmen, P, K ve Mg kapsamlarının büyük bir kısmında yetersiz düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Örneklerin çoğunluğu mikro element (Fe, Mn, Zn ve Cu) içerikleri yönünden yeterli bulunmuş ve genel olarak mikro element beslenmesi açısından bir sorun olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak sera topraklarının, bitki besleme açısından sorun yaratabilecek düzeyde yüksek pH ve yüksek kireç içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca organik kapsamları yetersizdir. Yaygın noksanlıkları belirlenen ve bitki gelişimi ve meyve kalitesi açısından önemli olan P, K ve Mg elementlerinin beslenmesine özel önem verilmelidir.