Durgun su kültüründe yetiştirmeye uygun marul tiplerinin belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Fatma Uygunsoy

Danışman: NURGÜL ERCAN

Bu çalışmada, durgun su kültüründe yetiştirilen Little Gem (Romain), Lollo Rossa (Iceberg) ve yeşil Lolo Bionda (Iceberg) ve Adriana (Butterhead) marul çeşitlerinin verim ve kalite parametreleri incelenmiştir. Bitkiler, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama Arazisinde yetiştirilmiştir. Çalışmada 3-4 gerçek yapraklı aşamadaki fideler cam serada 120 x 50 x 30 cm ölçüsünde 180 litre hacimli sert plastik teknelerde 12 x 15 cm sıra arası ve sıra üzeri aralıkla yetiştirilmiştir. Durgun su kültüründe yapılan bu çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda; bitki boyu, bitki ağırlığı, bitki kök ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak eni ve boyu, bitki gövde boyu ve eni, bitki gövde ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde, bitki yaprak renk analizi, bitki kor değeri gibi morfolojik ve kalite parametreleri belirlenmiştir. Little Gem çeşidi hariç, bütün çeşitler morfolojik ve kalite özellikleri bakımından birbirine benzer değerlere sahip olarak bulunmuştur. Çalışmada gövde uzunluğu (27,02 cm), gövde çapı (24,24 cm), bitki boyu (50,3 cm), gövde ağırlığı (71,78g), bitki köksüz ağırlığı (263,39 g), yaprak sayısı (52,11 adet), yaprak boyu (18,23 cm) değerlerinin Little Gem çeşidinde diğer çeşitlerden daha yüksek sonuç vermiş olmasına rağmen Little Gem çeşidinin erken ilkbaharda yetiştirilmeye uygun olmadığı generatif faza geçtiği saptanmıştır.