Kitle ve kış turizmi destinasyonlarında yerel halkın algıları, topluluk katılımı ve turizm gelişimine yönelik desteğin karşılaştırmalı analizi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ZARIFKA ADIL IBROSHEVA

Danışman: Beykan Çizel

Destinasyonların başarısında ve rekabet avantajı elde etmede bölgesel çekicilik ve hizmet kalitesi etkili faktörler olsa da, yerel halkının turizmin gelişimine desteği de önemli bir faktördür. Bununla birlikte yerel halkın turizm gelişimine yönelik algı ve desteği hem uluslararası hem de ulusal alanyazında oldukça fazla yer alan konulardandır.

Konunun öneminden dolayı bu çalışmada olgun bir kitle turizmi destinasyonu olan Antalya ile bir kırsal turizm destinasyonu olan Bansko örneklemlerinde yerel halkın turizm gelişimine verdikleri destek karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Türkiye'nin kitle turizmi merkezi olan Antalya ve Bulgarista’nın kış turizm merkezi Bansko gibi farklı iki turizm ürünü olan destinasyonlarda, yerel halkın olumlu ve olumsuz algılarının, toplumsal katılım ve turizm gelişimine destek üzerindeki etkileri açısından karşılaştırılmaktadır. Antalya ve Bansko şehirlerindeki yerel halktan yüze yüze anket formu ile toplanan verilerin analizi ile araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır.

Sonuçlar, kış ve kitle turizmi destinasyonlarında yaşayanların olumlu algılarının toplum katılımına etkisi arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür desteği ile tartışılmış, araştırmacı ve uygulamacılara öneriler sunulmuştur.