Türkiye İmalat Sanayiinde Teknolojik Değişim Süreci: Bir Faktör Analizi Uygulaması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Öğrenci: Sevdanur Özdoğan

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ADİL KORKMAZ

Türkiye imalat sanayiinde teknolojik değişim sürecinin faktör analizi konulu tezin amacıiki binli yıllarda yaşanan teknolojik değişim gereksimini amprik bir çalışmaylaçözümlemektir.Birinci bölümde, teknolojik değişimin, rekabet, üretim- büyüme, talep, istihdam ve dışticaret açısından ekonomik analizi yapılarak tüm ekonomi üzerindeki gerçekleşen ve beklenenyapıcı ve yıkıcı etkilerine değinilmiştir.kinci bölümde, Türkiye'de imalat sektöründe teknolojik değişimin itici güçlerinibelirlemek için faktör analizi uygulanmıştır. Teknolojik değişimin en önemli itici gücü ithalatbaskısı olarak belirlenmiştir. thalat baskısı gümrük birliği sonrasında Türkiye imalatsanayinin yadsınamaz bir yaratıcı yıkım süreci içinde olduğunu, bu süreçte büyük ölçeklifirmaların yenilikçiliğe daha yatkın olmaları nedeniyle kendilerini koruyabildikleri, bunakarşılık KOB 'lerin daha az korunmalı durumda oldukları ya da korunmalı durumdaolmadıkları saptanmıştır.