Kolaj Tekniğinin Dışavurumcu Sanatçılar Bağlamında Çözümlenmesi ve Uygulama Örnekleri

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CELAL KAAN YÜRÜK

Danışman: Sadettin Sarı

Kolaj teknikleri, dışavurumcu sanatçılar tarafından duygusal ifadeyi geliştirmek ve sanatı zenginleştirmek için kullanılır. Dışavurumculuk, sanatçının iç dünyasını doğrudan yansıtma isteğini ön plana çıkarır ve kolaj bu amaçla, bir araç olarak kullanılır. Bu sebeple kolaj ve dışavurumculuk, sanat dünyasında zengin ve çeşitli bir ifade biçimini temsil eder. Araştırmanın temel amacı, dışavurumcu sanatçılar tarafından kolaj tekniğinin neden kullanıldığını ve kendilerini bu teknikle nasıl ifade ettiklerini anlamaktır. Bu çalışmanın önemli bir yönü, kolajın dışavurumcu sanatın temel ilkeleri ve temalarıyla nasıl bağlantılı olduğudur. Ayrıca dışavurumcu sanatın temsilcilerinin döngüsel farklılıkları ve farklı yaratıcı yaklaşımları da araştırılmaktadır. Bu çalışma, dışavurumcu sanat akımı sanatçılarının, özellikle kolaj tekniklerini kullanarak nasıl ifade ve anlam bulduklarını incelemektedir. Sanatsal ifadenin evrensel bir biçimi olarak kabul edilen kolaj tekniği, dışavurumcu sanatçılar için özel bir anlam taşımaktadır. Bu çalışma, kolaj teknikleri ile dışavurumculuğun tarihsel gelişimi ve etkileşimi incelenerek bu iki sanatsal ifadenin birbirini nasıl zenginleştirdiğini anlamak amacıyla oluşturulmuştur.