İnşaat sektöründe iş kazalarının sebep ve sonuçları üzerine bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Hamdi Cem Çilek

Danışman: AYNUR KAZAZ

İş Sağlığı ve Güvenliği, günümüzde oldukça önem taşıyan ve giderek önem kazanmaya devam eden bir kavramdır. Bu durum tüm sektörler için geçerlidir. Birçok kurumun iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına iş kazaları ve olası meslek hastalıklarına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. İş kazaları nedeniyle her yıl birçok kişi hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Bu sebeple iş kazalarını önlemek ve iş güvenliğine özellikle dikkat etmek hem iş gücü kaybını engellemek açısından ekonomik hayata katkı sağlamakta hem de özellikle insan hayatını korumaktadır. Yapı işleri sektöründe gerçekleşen iş kazalarının önlenmesine yardımcı olabilecek bir çalışma elde etmek amacı ile yürütülen bu tez çalışmasına literatür araştırması ile başlanmış ve bu araştırma sonucunda iş güvenliği bilinci ve risk değerlendirmesi konusunda sektörde eksiklik olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalardan yola çıkarak mevcut tehlikeler belirlenmiş ve yapı firmalarında kullanılabilen risk değerlendirme çalışmaları incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında yapı sektöründe inşaatı devam etmekte olan büyük bir şantiyede risk değerlendirme analizi yapılmış ve buradan yola çıkılarak iş güvenliği konusundaki eksikliklerin vurgulanması hedeflenmiştir. Risk analizinin yapıldığı proje, İstanbul Ataşehir bölgesinde bulunan, toplam 450.000 m2 inşaat alanına sahip, 67 dönüm arazi üzerine kurulmuş 20 katlı bir 5 yıldızlı Otel, 16 katlı bir 4 yıldızlı Otel, 4 adet 33 katlı Rezidans, 4 katlı Alışveriş Merkezi ve çevre düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları ile birlikte yatırım değeri 500 Milyon Doları bulan BRANDIUM isimli projedir. Çalışma sonucunda çok ciddi bir yatırım yapılan büyük ölçekli bir projede bile birçok risk faktörü ortaya çıkmış ve bu konuya yeteri kadar önem verilmediği görülmüştür. Mevzuat çalışmalarının halen güncellenmekte olduğu göz önünde bulundurulsa işveren veya işveren temsilcisinin ve çalışanların sorumluluklarını benimseyip uygulaması ile devlet denetiminin ortak çalışması sayesinde iş kazalarının azalıp, insan hayatlarının güvende olması sağlanıp, ekonomiye katkı sağlayacağı öngörülmüştür.