İnşaat sektöründe iş kazalarının oluşturduğu maliyetler

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Selin Yıldırım Yeşilniğdeli

Danışman: AYNUR KAZAZ

Hangi sektörde olursa olsun iş kazalarının yaşanması istenmeyen bir durumdur. Çünkü; meydana gelen iş kazalarının sonucunda oluşan maddi ve manevi kayıplar, hem ekonomiyi hem de sosyal yaşamı olumsuz etkilemektedir. İş kazalarının doğurduğu zararların olumsuz etkisini ölçmek, önlemek ve azaltmak için birtakım çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaları yürüten kurumların yanı sıra gelişmiş ülkelerde her bir sektördeki işçi sağlığı ve iş güvenliğini düzenlemek ve denetlemek için birimler oluşturulmuştur. Bu durum gelişmiş ülkelerin işçi sağlığı ve iş güvenliğine verdikleri önemi göstermektedir. Türkiye ise henüz işçi sağlığı ve güvenliğine verilen önem olması gereken duruma ulaşamamıştır. Türkiye'nin bu konuda ilerlemesi ve işçi sağlığı ve güvenliğine gereken önemi verir duruma gelmesi için öncelikle işverenlerin bu konuda titiz davranması gerekmektedir. Güven içerisinde olan bir çalışma ortamı herkes açısından pozitif bir etki yaratacaktır. İş kazasının meydana gelmesi beraberinde birtakım maliyetler getirmektedir. Türkiye'de inşaat sektöründe iş kazalarının oluşturduğu bu maliyetlerin incelenmesi bu çalışmanın konusunu belirlemiştir. Türkiye'de inşaat sektöründe gerçekleşen iş kazalarının inşaat sektöründe yer alan bütün sektörlere doğrudan ve dolaylı olarak zararı dokunmaktadır. Bu zarar maddi olduğu kadar manevi zararları da içermektedir. Bu çalışmada iş kazası sonucunda oluşan maliyetlerin maddi boyutu incelenmiştir. Çalışmada bir inşaat şantiyesinde yaşanmış iş kazasının sonucunda hangi aşamaların maliyete sebep olduğu incelenmiş, bunun sonucunda doğurduğu maddi zarara ulaşılmıştır. Ulaşılan bu maliyet değerinin, iş güvenliği önlemi almaktan çok daha büyük değerlerde olduğunun farkına varılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte işverenlerin iş güvenliği önlemleri almak için harcanacak bedellerin çok büyük maliyetler olmadığını gözlemlemesi hedeflenmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de inşaat sektöründe iş kazalarının azaltılmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır.