Meslek Hastalığının Tanımı ve Tespiti

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Bülent Ferat İşçi

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ŞEBNEM GÖKÇEOĞLU BALCI

Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamını etkileyen sosyal risklerden biri olan meslek hastalığı riskini incelemek, meslek hastalığı riskinin diğer sosyal risklerle arasındaki ilişkiyi açıklamak, meslek hastalığı riskinin tanımında ve tespitinde yaşanan hukuki ve uygulamaya yönelik problemleri tespit etmektir. Türk sosyal güvenlik hukukunda iş kazası ve meslek hatalığı sigortası kapsamına alınmayan devlet memurlarının, meslek hastalığı riskine karşı sahip olduğu güvenceler ve iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin meslek hastalığının tespitinde sahip olduğu roller bu çalışma kapsamında incelenecektir. Meslek hastalığı riskine yönelik, sadece Türk hukukunda değil, aynı zamanda uluslararası belgelerde de düzenlemeler bulunmaktadır. Bu amaçla, Uluslararası belgelerde meslek hastalığına yönelik düzenlemeler incelenip, anılan düzenlemelerin Türk hukukunda uygulanıp uygulanmadığı incelenecektir.