ANTALYA İLİ MERKEZ BÖLGESİ ARITMA TESİSLERİNDE ÇAMUR KABARMASI VE ŞİŞMESİNDEN SORUMLU FİLAMENTLİ MİKROORGANİZMALARIN KARAKTERİZASYONU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Y. Büşra Bayrak

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): GÖNÜL İÇEMER

Bu çalışmada, Antalya İli Merkez Bölgesi Arıtma tesislerinde (Lara İleri Atıksu Arıtma Tesisi, Belek 1 – Belek 2 Atıksu Arıtma Tesisi, Kemer Atıksu Arıtma Tesisi ) çamur şişmesi ve kabarmasına neden olan filamentli mikroorganizmaların karakterizasyonu yapılmış ve çamur şişmesi ve kabarmasına önlem olması amacıyla çözüm önerileri sunulmuştur. Analizlerde atıksu arıtma tesisleri havalandırma havuzlarından alınan aktif çamur örnekleri kullanılmıştır. Çalışmada Haziran 2012 - Mayıs 2013 arasında aylık numuneler alınarak çamur şişmesi ve kabarması problemine neden olan filamentli mikroorganizmalar incelenmiş ve dört tesis için aylık filament karakterizasyonu çıkarılmıştır. Ayrıca, çamur şişmesi ve kabarması probleminin çözümü için hidrojen peroksit ve ultrases uygulamalarıyla ön arıtım çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yıl boyunca tesislerde en yoğun görülen türler sırasıyla; Type 0041, Type 0675, Microthrix parvicella' dır. Çamur örneklerinin% 99' u yaz döneminde çamur şişmesi ve kabarması problemini yaşanmaktadır. İncelenen tesislerde çamur hacim indeksi yıl boyunca 150 ml/g değerinin altına düşmemektedir. Yapılan ön arıtım uygulamalarıyla (ultrases ve hidrojen peroksit) çamur şişmesi ve kabarması probleminin çözümüne yönelik olarak hidrojen peroksit ve ultrases uygulamasının kullanılabileceği düşünülmektedir.