Antalya’daki kent parklarında su öğelerinin estetik ve işlevsel açıdan değerlendirilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Faik Şavklı

Danışman: TAHSİN YILMAZ

Bu çalışmada, Antalya'daki kent parklarında hâlihazırda bulunan su öğelerinin özelliklerinin belirlenmesi ve bu su öğelerinin estetik ve işlevsel yanları hakkında kullanıcıların görüş ve tercihlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla, konuyla ilgili literatürde bulunan çalışmalar incelenmiş ve peyzajda su öğesinin insanlar üzerinde bıraktığı estetik ve işlevsel etkiler araştırılmıştır. Bu etkiler Antalya kent merkezinde yer alan Atatürk Kültür Parkı, Atatürk Parkı, Düden Parkı ve Karaalioğlu Parkında yapılan anket çalışmaları ile test edilmiştir.Çalışma sonunda, Antalya'da yaşayan bireylerin, ele alınan parklardaki su öğelerini genel olarak estetik ve işlevsel buldukları ve parklardaki su öğelerinin düşen su biçiminde olmasını tercih ettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca kullanıcıların cinsiyet, yaş ve eğitim durumu özelliklerine bağlı olarak, su öğeleri hakkında yaptıkları değerlendirmelerde ve su öğelerinden beklentilerinde bazı anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.