Bazı Bakteri Türlerinde Oksin, Gibberellin ve Absisik Asit Üretiminin Belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2000

Öğrenci: ASUMAN KARADENİZ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ŞABAN FATİH TOPCUOĞLU

Bu çalışmada çalkalamak inkübasyon ortamında, Brain Hearth Infusion Broth (BHI) besiyerinde üretilen Proteus mirabilis, P. vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Bacillus megaterium, B. cereus ve Escherichia coli bakterilerinin hücre dışı kültür ortamında serbest-, bağlı- ve toplam- formlarda içsel oksin (indol-3 -asetik asit, IAA), gibberellin (GA3) ve absisik asit (ABA) miktarları saptanmıştır. Optimum üreme koşullarında üreme eğrisi belirlenen bakterilerin logaritmik (primer) ve durgun (sekonder) üreme dönemlerindeki hücre dışı kültür filtratı örnekleri hormon analizi için ekstraksiyon ve saflaştırma işlemlerine tabi tutulmuştur. İçsel -IAA, -GA3 ve -ABA miktarlarının belirlenmesinde yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda Proteus mirabilis, P. vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Bacillus megaterium, B. cereus ve Escherichia coli bakterilerinin bir metabolit olarak IAA, GA3 ve ABA sentezledikleri ve sentezlenen bu bitkisel hormonların hem serbest hem de bağlı formlarda bulunduğu gösterilmiştir.